Zarządzanie organizmem - WAGA

Zarządzanie wagą - Tour de France





Podczas Tour de France zawodnik cały czas zmaga się z równowagą wagową, energetyczną.
Spożywanie jedzenia jest dla kolarzy równie ważne jak pedałowanie.

Rozmowa z zawodową grupą EF Education First - Drapac p / b Cannondale o zarządzaniu organizmem podczas zawodów.

Podczas każdych zawodów zespół wykonuje analizę składu ciała z każdym zawodnikiem. Sprawdzana jest początkowa masa ciała i procent tkanki tłuszczowej jako punkt odniesienia z całym wyścigiem.

Zawodnik nie może tracić wagi przez 3 tygodnie, ponieważ oznaczałoby to ujemny bilans energetyczny, może to źle wpływać na osiągi na trasie, ale również na regenerację zawodnika.

"Naprawdę nie staraj się chudnąć podczas takiego wyścigu jak TDF ponieważ ogromnie to wpływa na osiągi oraz zdrowie zawodnika"





Ilość kalorii jaką zawodnik może spalić na dzień, może wynosić nawet od 3500 - 7000 kcal.

Jeśli jest to trudny i bardzo długi etap może to być nawet 9000 kcal.

Aby uzupełnić tę ilość kalorii, rowerzyści mają obowiązek przyjmować posiłki przy wszystkich możliwych okolicznościach.


"Pod koniec dnia kolarze Tour de France jedzą, śpią lub jeżdżą na rowerze. Jak jeżdżą na rowerze to również jedzą w tym samym czasie"




Istnieje wiele możliwości dla zawodników jeśli chodzi o jedzenie. Zaraz po zakończeniu fazy pierwszą rzeczą jaką zawodnik otrzymuje jest butelka Super Recovery Protein. Zapewnia to białko oraz pomaga uzupełnić zawodnikom płyny. 

Po tak długich etapach zawodnicy lubią jeść węglowodany, aby uzupełnić zapasy glikogenu.
TEAM EF-Education First Drapac zazwyczaj podaję swoim podopiecznym jedzenie w formie ryżu.

Po naprawdę trudnych górskich etapach drużyna uzupełnia Super Recovery Protein Drink w dodatkowe węglowodany dodając OTE Carbo Booster.





pozostałe artykuły w dziale "Aktualności"...