Tour de France - odżywianie

Odżywianie Tour de France






Tour de France - to jedno z najtrudniejszych i najcięższych zawodów, w których można wziąć udział. Odżywianie jest kluczem i odgrywa jedną z najważniejszych ról wśród zawodników.




Odżywianie odgrywa kluczową rolę w sukcesie zawodnika z następujących powodów:
  • Wspiera regenerację,
  • Pomaga w utrzymaniu odpowiedniej energii i potrzebnego nawodnienia w trakcie wysiłku,
  • Zapobiega utracie wagi, szczególnie utracie masy tkanki mięśniowej,
  • Pomaga w utrzymaniu dobrego samopoczucia i zdrowia.


Odżywianie w czasie podróży.


Wiele zespołów pracuje teraz z dietetykiem, który dotrzymuje im towarzystwa w trakcie podróży i przygotowuje jedzenie.

Jest to gwarancja, że jedzenie zapewnia wszelkie wymogi potrzebne dla organizmu w trakcie zawodów, nacisk jest nakładany na jakość, a nie na ilość.

Jedzenie musi być zróżnicowane i pożywne, aby uniknąć jakiegokolwiek zmęczenia podczas 3 tygodniowych zmagań.

Zalecane dzienne spożycie kalorii dla zawodników waha się od 4000 - 9000 kcal, a spożycie płynów może wynosić nawet 10 l

Dzienne zapotrzebowanie na węglowodany waha się między 500 - 700 g przy czym około 2/3 tego jest spożywane po wyścigu.

Każdy zawodnik ma swoje własne wymagania żywieniowe składa się na to:
  • Pogoda (warunki pogodowe)
  • Ukształtowanie terenu,
  • Wysokość 






pozostałe artykuły w dziale "Aktualności"...