Porozmawiajmy o produktach bezglutenowych.



Czym jest GLUTEN?


Gluten jest białkiem występującym w życie, pszenicy i jęczmieniu. Białka należące do glutenu nie tylko występują w ziarnie, ale również w produktach z nich otrzymywanych (kasza, mąka, płatki, otręby, makarony, pieczywo). 

Gluten można znaleźć w wielu rodzajach żywności.

Najpopularniejsze produkty z glutenem to:

  • pszenica i jej odmiany,
  • pszenżyto,
  • jęczmień,
  • żyto,
  • owies (sam w sobie nie ma glutenu, jednak w większości przypadków jest zanieczyszczony przez inne, glutenowe ziarna),
  • mąki pszenne, żytnie, jęczmienne,
  • płatki pszenne, jęczmienne, żytnie, owsiane,
  • kuskus, kasz manna, jęczmienna i owsiana,
  • makaron pszenny i żytni,
  • pieczywo,
  • pierogi, kopytka, pyzy,
  • naleśniki,
  • herbatniki, biszkopty, sucharki, wafle itp.,
  • ciasta i ciastka,
  • pizza,
  • bułka tarta.

Gluten - gdzie go nie ma?


Przetworzone produkty bezglutenowe to takie, które mają go mniej niż 20 miligramów na kilogram. Na półkach w sklepie oznaczone są symbolem przekreślonego kłosa. Pokarmy, w których gluten nie występuje naturalnie, to:

  • mięso,
  • owoce,
  • warzywa,
  • ziemniaki,
  • fasola,
  • soczewica,
  • ryż,
  • kukurydza,
  • soja,
  • proso,
  • gryka,
  • amarantus,
  • maniok,
  • tapioka,
  • sorgo,
  • orzechy.

Dlaczego wybieramy produkty bezglutenowe??


W ostatnich latach gluten stał się wrogiem publicznym numer jeden. Bardzo wiele produktów w sklepach i restauracjach jest bezglutenowych, strach oraz głośne rozmowy na Jego temat konsekwentnie wzbudziły strach wśród konsumentów.

W rzeczywistości gluten szkodliwy jest tylko dla kilku procent społeczeństwa. W tym celu zalecane są szczegółowe badania, aby wiedzieć jak gluten na Nas wpływa.

Celiaklia - to trwała choroba genetyczna, w wyniku której organizm nieprawidłowo reaguje na gluten. W niektórych przypadkach celiakia rozwija się w ukryciu, w innych chory cierpi na biegunkę, bóle brzucha, zaparcia, zmiany skórne. Gluten powoduje zanikanie kosmków jelita cienkiego, które odpowiadają za wchłanianie składników odżywczych. Celiakii nie da się wyleczyć i nie da się z niej wyrosnąć. Jedynym wyjściem jest stosowanie do końca życia diety bezglutenowej - wtedy kosmki jelitowe mają szansę, by odrosnąć. Celiakia to nie to samo co alergia na gluten, z której zwykle się wyrasta.


Gluten jest pożywny, zdrowe osoby przyswajają go z łatwością i zdecydowanej większości Nas nic nie grozi. 



Produkty OTE dostępne dla wszystkich.


W OTE zależy Nam na tym, aby jak najwięcej produktów było dostępnych dla wszystkich. Dlatego zadbaliśmy o to, żeby szeroka gama naszych produktów była bezglutenowa

Nasze produkty, które są bezglutenowe: 


pozostałe artykuły w dziale "Aktualności"...